De ICD-10 codering speelt (inter)nationaal een belangrijke rol bij medisch inhoudelijke informatieproducten, op lokaal niveau maar ook voor bijvoorbeeld CBS-statistieken of -onderzoek en indicatoren als de HSMR. Om betrouwbare diagnose-informatie te kunnen genereren is een juiste ICD-10 codering, met inachtneming van de registratieregels die gelden binnen de LBZ (Landelijke Basisregistratie Ziekenhuizen) cruciaal. Medischinstituut zet, in samenwerking met DHD, de jarenlange ervaring van Kiwa-training voort als dé codeeropleider in Nederland.
De internationale afspraken over het coderen van medisch inhoudelijke informatieproducten zijn vastgelegd in de ICD-10. Deze opfriscursus ICD-10 is bestemd voor:
- Ervaren codeurs die terug willen naar de basis en een verdiepingsslag willen maken. Iedere ervaren codeur heeft in de loop der tijd in meer of mindere mate eigen codeerinzichten ontwikkeld. Handig, maar gaat dat altijd wel goed? Om daar inzicht in de krijgen, is deze opfriscursus een goed middel:
- Coderen, wat waren ook alweer de basisafspraken en waar vind ik die?
- Welke hulpmiddelen/richtlijnen zijn er om te komen tot een juiste ICD-10 codering en registratie?
- Wat te doen bij twijfel tussen diagnose A en diagnose B?
- Hoe kunnen we als collega’s meer op één lijn komen (binnen het ziekenhuis en landelijk)?
- Ervaren codeurs die een periode niet gecodeerd hebben;
- Beginnende codeurs die, na het afronden van de basiscursus, meer ervaring willen opdoen.